5.jpg4.jpg6.jpg3.jpg2.jpg1.jpg

Berichten van de leden

 

 

 

De passie en missie van een kok

Gerard Kooiker wil met kookboek vooral in langjarige praktijk in De Holtweijde opgedane kennis overdragen.

DOOR ALPHONS WEIERINK, Bron TUBANTIA 24-11-2015

ROSSUM

Hij presenteert verschillende chocolaatjes bij de koffie. Zelfgemaakt. Voor Gerard Kooiker is dat vanzelfsprekend. Want de voormalige chef-kok maakt in zijn keuken in Rossum alles zelf. Van voor- tot nagerecht en van dressing tot mayonaise. En allemaal uit zijn hoofd, op gevoel en bovenal met verse producten. Hij knikt: "Puur koken, dat is mijn passie en mijn missie."

Dat deed de 60-jarige Gerard Kooiker ruim 37 jaar als chef-kok bij hotel De Holtweijde. Samen met eigenaar Jan Leurink beleefde hij er gloriejaren. Hij kookte er geregeld voor oud-premiers als Ruud Lubbers en Wim Kok, ministers waren er kind aan huis en namen letterlijk een kijkje bij Kooiker in de keuken en de twee paarse kabinetten namen afscheid in De Holtweijde.

In 2010 trok hij in Lattrop de deur achter zich dicht en begon aan de verwezenlijking van een langgekoesterde droom: een kookstudio bij huis, Kooiker Cuisine. De voormalige zandbak van de kinderen en de garage werden omgetoverd tot een culinair heiligdom waar hij met veel plezier en enthousiasme gasten ontvangt voor private dinners en met grote bezieling probeert hen wat van zijn boodschap mee te geven.

En voor wie het allemaal nog een keer wil naslaan en de lekkere gerechten thuis wil (na)maken; volgende week maandag verschijnt er een boek over de kok Gerard Kooiker. De simpele titel: Kooiker Kookt. Met daarin van alles over koken. Van uiteenlopende recepten tot praktische tips, van gesprekken met leveranciers van streekproducten tot een kijkje in de groothandel, maar bovenal met mooie verhalen en anekdotes uit zijn werkzame leven en zijn visie op koken.

Kooiker laat er geen misverstand over bestaan, van hem had een boek absoluut niet gehoeven. "Niemand zit te wachten op het zoveelste kookboek", zei hij ooit. Maar auteur en vriend Fred Veldman en zijn vrouw Paulien trokken hem over de streep. Onder het motto: Het zou jammer zijn als jouw kennis verloren ging.

Het vuur van zijn 'kachel', zoals hij zijn kookeiland met vier gaspitten noemt, brandt deze maandagmorgen al vroeg. Op het vuur een enorme pan waarin Gerard Kooiker elke dag bouillon trekt. "Als deze pan niet opstaat, ben ik niet goed te pas." Met een schuimspaan roert hij erdoor. Hij snuift de geur op en lacht. Wat erin zit? "Kalfshakken en wat rundvlees. De draaiende delen van de botten, zeg ik altijd: knieën, ellebogen en hakken. Daar zit, vanwege de gelei, de meeste kracht in. Allemaal, puur natuur."

Kooiker werkt niet met 'pakjes' om saus te maken of met smaakversterkers. "Als ik mayonaise nodig heb, maak ik die ter plekke. Zo makkelijk. Maar moet je de gezichten van de meeste mensen zien. Dat dát kan. Als ze het geproefd hebben, zijn ze meteen verkocht. Dat willen ze thuis ook doen."

En daar gaat het Gerard Kooiker ook om: kennisoverdracht. "Ik neem ze mee in mijn wereld, ik geef het voorbeeld en de ingrediënten, in de hoop dat het beklijft en dat ze het navolgen. Want koken is immers zoveel meer dan alleen maar gauw even een gerecht bereiden. Koken is voor mij een manier om van het leven te genieten. De beleving van een gevoel. Dat is een kwaliteit."

Vers is voor Kooiker het toverwoord. Qua ingrediënten - zoveel mogelijk authentiek en streekproducten - en qua bereiding; als het kan ambachtelijk. "Dat is veel gezonder en lekkerder dan uit een pot of een pakje. Daar zit alleen maar zout bij, als smaakversterker. Maar ik vind dat juist smaakverpestend."

Gelukzalig

Kooiker weet als geen ander dat vers koken meer tijd kost. Hij knikt. "Dat moet dan maar. Als ik ze maar kan overtuigen dat het gezonder én lekkerder is." Hij ziet de gezichten voor zich van zijn gasten in zijn Rossumse keuken die voorzichtig van een door hem bereid vers gerecht proeven. Eerst wat afwachtend, maar dan gelukzalig als de smaak doordringt. Daar doet Gerard Kooiker het voor. "Er gaat vaak een hele wereld open voor de mensen."

Hij is autodidact, noemt zichzelf een selfmade kok. Kooiker was amper 18 jaar toen Jan Leurink hem in de keuken van hotel De Kuiperberg in Ootmarsum oppikte toen hij met De Holtweijde in Lattrop begon. Hij pakte met beide handen de kans en vrijheid aan die Leurink hem gaf om zichzelf te ontwikkelen.

Kooiker kocht en koopt alle producten voor de keuken zelf. "Ik wil proeven, ruiken en voelen wat ik koop." Recepturen op papier had hij nooit. Ja toch wel, één. "Koningin Beatrix bezocht in de jaren '90 Borne en ik moest voor Jan Leurink daar de lunch verzorgen. Toen Beatrix in de hofauto wilde stappen, draaide zij zich om en vroeg of ze het recept kon krijgen van 'die overheerlijke bouillon' die ze had gehad bij de lunch. Ja, die heb ik maar op papier gezet."

'Koken is meer dan alleen maar gauw even een gerecht bereiden Het is een manier van leven'

 

 

 

  

Deze site maakt gebruik van cookies. Wilt u meer weten? Bekijk ons cookiebeleid

Op deze pagina vind je meer informatie over wat cookies precies zijn, welke cookies op deze site worden gebruikt en hoe je invloed op cookies kunt uitoefenen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een stukje tekst dat door een webserver aan een bezoekende browser wordt gegeven, in de hoop en verwachting dat de browser dat bij een vervolgbezoek teruggeeft.

De cookie is een aanvulling op de HTTP-specificatie. Het HyperText Transfer Protocol wordt door iedereen gebruikt die een website bezoekt: het regelt de communicatie tussen een webserver en een browser. Het is echter niet ontworpen om opeenvolgende paginabezoeken als één geheelte zien. Daardoor is het niet zonder meer mogelijk om gegevens of instellingen bij een vervolgbezoek weer terug te halen.

Om dat toch mogelijk te maken zijn in 1997 de cookie en de set-cookie-headers voor HTTP geïntroduceerd. Deze specificatie is voor het laatst in April 2011 bijgewerkt en gaat momenteel door het leven als RFC 6265 HTTP State Management Mechanism.

Hoe werken cookies?

In tegenstelling tot wat politici nog wel eens beweren, zijn cookies zelf geen programmaatjes en ook geen bestanden, en wordt er technisch gezien niets door de webserver op de computer van de bezoeker opgeslagen. Dat laatste kan de browser volledig zelf beslissen. Uiteindelijk worden cookies vaak wel opgeslagen als een bestand, maar een webserver kan een browser niet dwingen om cookies daadwerkelijk op te slaan of bij een later bezoek terug te geven.

Een cookie is altijd aan een specifiek domein of subdomein gebonden. Voorbeelden van een domein en een subdomein zijn respectievelijk twentse-aak.nl en gathering.twentse-aak.nl.

Cookies worden dus alleen naar hetzelfde domein teruggestuurd, als waar ze vandaan komen. Je weet daardoor zeker dat alleen de servers van twentse-aak.nl de cookies ontvangen die eerder via twentse-aak.nl werden verkregen.

Een belangrijk punt van cookies is dat ze bij elk http-request kunnen worden ontvangen en dat alle bekende, relevante cookies bij elk request worden meegestuurd. Dat geldt dus ook voor de requests waarmee afbeeldingen, javascript- en css-bestanden voor een webpagina worden opgevraagd. Uiteraard wordt ook dan de domeincontrole toegepast.

First-party cookies

Cookies die je voor hetzelfde domein krijgt als dat je bezoekt, worden first-party cookies genoemd. Bij het bekijken van deze pagina zijn de cookies van twentse-aak.nl dus first-party cookies.

Third-party cookies

Het is ook mogelijk dat een website elementen van derde partijen bevat. Bekende voorbeelden zijn embedded video's, advertenties en social-mediaknoppen. Als met deze elementen vanaf hun eigen servers cookies worden meegestuurd, worden dat third-party cookies genoemd. Het is daardoor mogelijk dat je bij een bezoek aan twentse-aak.nl third-party cookies voor Facebook.com, Youtube.com en andere websites van derden krijgt.

Door de werking van HTTP en de beveiliging rond cookies is het voor de betreffende first party - in ons voorbeeld dus twentse-aak.nl - niet mogelijk om op het meesturen van third-party cookies invloed uit te oefenen.

Wat voor andere opslag is er voor websites?

Naast cookies zijn er sinds 1997 nog meer mogelijkheden van opslag bij de browser ontstaan. Aangezien twentse-aak.nl hier nauwelijks gebruik van maakt, worden ze alleen even kort aangestipt.

Flash-applicaties hebben een eigen vorm van cookies, vergelijkbaar met die voor HTTP. Behalve voor gebruikersvoorkeuren in de video-player doet twentse-aak.nl verder niets met dit soort cookies.

Html5 local storage is een recente ontwikkeling. Webapplicaties kunnen hier gebruik van maken om - in vergelijking met cookies - vrij grote hoeveelheden data op te slaan. Vanwege de beperkte ondersteuning in browsers maakt twentse-aak.nl hier maar zeer beperkt gebruik van.

Waar worden cookies op twentse-aak.nl voor gebruikt?

Met cookies is het mogelijk om bij vervolgbezoeken informatie uit eerdere bezoeken terug te halen. Dit wordt in de praktijk onder meer gebruikt om bij te houden dat je bent ingelogd, dat je bepaalde instellingen hebt gemaakt en dat je bepaalde site-elementen eerder hebt gezien. Cookies die het functioneren van de site aan jouw wensen aanpassen, heten functionele cookies.

Daarnaast kunnen cookies ook gebruikt worden de site te laten weten dat een bezoeker eerder is langsgeweest. Met dergelijke informatie kunnen statistieken over het gebruik van de website worden verzameld. Een bekend voorbeeld is Google Analytics. Hierbij wordt alleen met geanonimiseerde statistische informatie gewerkt die door ons wordt gebruikt om de werking van de site te analyseren en verbeteren.

Informatie over je bezoekgedrag kan ook gebruikt worden om advertenties op je interesses af te stemmen. twentse-aak.nl gebruikt daarvoor alleen geanonimiseerde informatie over pagina's die je eerder op twentse-aak.nl hebt bezocht.

De bezoekersprofielen die met behulp van cookies worden opgesteld, zullen nooit met derden worden gedeeld en worden alleen gebruikt om de kwaliteit en de relevantie van twentse-aak.nl te verbeteren.

Welke cookies plaatst twentse-aak.nl?

Hieronder vind je een overzicht van de first-party cookies die twentse-aak.nl plaatst of laat plaatsen.

Niet-functionele cookies
CookienaamDoel
__utma, __utmb, __utmc en andere __utm-cookies

Cookies die Google Analytics gebruikt voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.

wt3_eid, wt3_sid

Cookies die Webtrekk gebruikt voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.

Welke cookies kunnen anderen plaatsen bij een bezoek aan twentse-aak.nl?

twentse-aak.nl is een grote community. Gebruikers kunnen onder meer reacties onder artikelen en op het forum plaatsen, productbeoordelingen schrijven, aan- en verkoopadvertenties plaatsen en blogs openen.

Bij ieder van die activiteiten kunnen gebruikers desgewenst afbeeldingen en video's van derden opnemen. Voor ieder van die afbeeldingen en video's kunnen 3rd-party cookies geplaatst worden, buiten het medeweten en de medewerking van twentse-aak.nl om. Daarnaast plaatst ook twentse-aak.nl regelmatig content van derden.

Omdat er erg veel partijen in deze wereld samenwerken, is het niet mogelijk om een volledige lijst van mogelijke domeinen te geven, maar hieronder sommen we op van welke aanbieders je eventueel een cookie zou kunnen ontvangen.

Aanbieder / UrlDoel
Facebook, Google +1, LinkedIn, TwitterSocial Media buttons op diverse plaatsen op twentse-aak.nl. Met cookies wordt bijvoorbeeld bijgehouden of je al op de Facebook-knop 'Like' hebt gedrukt.
Youtube.com en diverse andere videohosters.Bij video's die door gebruikers en medewerkers van twentse-aak.nl zijn geplaatst, worden vaak cookies geplaatst. De bekendste videohoster is Youtube, maar er zijn er veel meer.
Diverse afbeeldingenhostersBij door gebruikers geplaatste afbeeldingen kunnen cookies worden geplaatst. Bekende afbeeldingenhosters zijn Flickr, Facebook en ImageShack.

Welke overige opslag gebruikt twentse-aak.nl?

De video-player van twentse-aak.nl gebruikt flash-cookies voor het bewaren van instellingen, zoals de voorkeuze voor HD-video en het ingestelde volume.

Bevatten de cookies van twentse-aak.nl informatie over wie ik ben?

Nee. Je naam, leeftijd, geslacht en andere persoonlijke gegevens, voor zover je die op twentse-aak.nl hebt ingevuld, worden nooit in een cookie opgeslagen.

Waarom vraagt twentse-aak.nl geen toestemming voor het plaatsen van cookies?

Op dit moment vraagt twentse-aak.nl je nog niet om een opt-in voor niet-functionele cookies, ook al moet dat volgens de wet wel. Hier zijn we ons van bewust. De impact van een dergelijke toestemming voor zowel gebruikers als onze adverteerders is echter niet gering, bovendien is nog veel niet duidelijk - bijvoorbeeld hoe om te gaan met cookies die via embedded content worden geplaatst, en hoe niet-Nederlandse partijen aan de wet gehouden worden. twentse-aak.nl volgt hierin de marktontwikkelingen nauwgezet en zal verdere maatregelen treffen zodra dit door ons nodig en passend wordt geacht.

Hoe kan ik cookies weigeren?

In je browser kan je instellen welke cookies moeten worden geaccepteerd. Je kunt alle of alleen bepaalde cookies weigeren. Raadpleeg hiervoor zo nodig de helpfunctie van je browser.

Wel kun je, indien je bepaalde cookies weigert en/of verwijdert, mogelijk niet alle functionaliteit van twentse-aak.nl gebruiken. 

Het gedrag van cookies van advertentienetwerken kan op youronlinechoices.com worden ingesteld.